Kiválók kirándulása 2019

A diákok között csak „stréber kirándulásként” emlegetett hagyományos jutalomkirándulásra idén szeptember 27-én került sor. Ezúttal Fejér megyén belül leltünk programjaink helyszínére.

Első utunk Iszkaszentgyörgyre vezetett. A Pappenheim-Amadé-Bajzáth kastélyt nagy meglepetésünkre nem egy, a megszokott értelemben vett idegenvezető mutatta be, hanem a kastélyt az államtól bérlő, finn lakója Ari Kapsus. A körbevezetés során nagyon sokat hallhattunk a kastély építésének körülményeiről, illetve a benne élők múltjáról. A finn műgyűjtő rendkívül nagy meglepetésünkre szinte hibátlanul beszélte a magyar nyelvet, kedves, barátságos, nyílt kisugárzása mindenkinek szívmelengető volt.

Iszkaszentgyörgyről Mórra vettük az irányt, ahol egy fél órás kis szabadprogrammal nyitottak. Az „Ezerjó városában” a Lamberg-kastély kiállításaiba kaptunk betekintést. Két csoportba osztva vezettek körbe bennünket a ma már múzeumként funkcionáló impozáns épületben. A körbevezetés során láthattunk egy sváb tájházat autentikus berendezéssel, egy Vasarely kiállítást, bepillantást nyerhettünk a városi könyvtárba, ami régen a kastély női szárnya volt, meséltek nekünk a móri csatáról, majd végül, de nem utolsó sorban a városról tekinthettünk meg egy kisfilmet.

A harmadik állomásunk Csókakő vára lett volna, de mivel éppen felújítás zajlik a várban, ezért rögtön a túra vette kezdetét Csókakőről Csákberényig. Szarvasbőgést sajnos nem hallhattunk, ám élményekben azt hiszem így is bővelkedünk a végül másfél órás séta után.

Az utolsó megálló Fehérvárcsurgón volt. A kertben sokan kihasználták a kínálkozó alkalmat és remek képeket készítettek a bámulatos környezetben. A Károlyi kastélyban való körbevezetés után egy hangszerkiállítást is megnéztünk, aminek szintén a kastély adott otthont.

Meglehetősen elfáradva, ám rengeteg felejthetetlen emlékkel tértünk haza.

Szebenyi Naomi

képek >>